Sociale medier er en fast del af vores online vaner. Disse tech giganter ser ud til at have sneget sig ind alle steder – du kan dele dine gevinster fra verde casino promo code direkte på dit sociale medie, eller bruge din SoMe konto til at logge ind på streaming platforme, udfylde din adresse når du skal shoppe online – og meget mere. Men nu kan det se ud til at SoMe virksomhederne er nødt til at hanke op i sig selv, hvis de ikke skal blive overhalet af udviklingen.
Her kommer vi til at se meget nærmere på hvilke tendenser der vil dominere de sociale medier – både i forhold til hvordan de kan styrke – men også svække de traditionelle SoMe virksomheder som vi ser dem i dag.
AI genereret indhold
Lige siden der blev åbnet op for AI-godteposen, har der været bekymringer om, hvad det kommer til at betyde for den måde vi ser, opfatter, og tror på information på. Og der gik da heller ikke længe før nettet blev ramt af en tidevandsbølge af falske nyhedsartikler og rygter – og nu også falske videoer.
Indtil videre ser det ikke ud til at SoMe virksomhederne har gjort synderligt meget for at forsøge at bremse denne udvikling – tværtimod. Men dette kan principielt set blive et problem for dem senere hen, for hvis et socialt medie bliver overfyldt med for mange falske AI genererede videoer, risikerer man at brugerne flygter til et andet medie.
Herudover er der også et andet, væsentligt aspekt – nemlig, at regeringer verden over er utrygge når det kommer til udviklingen med AI genereret indhold. Derfor vil vi sandsynligvis komme til at se et øget fokus på at få disse tech mastodonter til at makke ret, og overholde de lovgivninger som regeringerne fremsætter.
Virtuelle oplevelser og metaverset
For et par år siden fik vi en forsmag på hvad metaverset kunne bringe. Folk gik amok med at købe digitale lejligheder, lave kunst og meget andet. Men virtuelle oplevelser har faktisk været her i lang tid – man kan for eksempel huske tilbage på netstationen – som ganske rigtigt var en noget simplificeret udgave – men konceptet var alligevel det samme.
I takt med at teknologien er blevet bedre, ser det ud til at ønsket om at skabe disse virtuelle mødesteder igen er blusset op. Og selvom vi ikke helt fik det “boom” der blev forventet for et par år tilbage, er der ingen tvivl om at konceptet stadig er i støbeskeen – og i kikkerten – blandt de store SoMe virksomheder.
Vi vil sandsynligvis komme til at se flere satsninger på at få opbygget disse communities, men hvis tech sektoren har lært os én ting, så er det nok også, at innovationen skal komme fra de mindre firmaer, der så herefter bliver opkøbt af giganter – som man har set det med f.eks. Snapchat og mange andre.
Short-Format videoer
Korte videoer hitter. Som i, korte videoer hitter rigtig meget. Faktisk er langt størstedelen af det indhold der bliver produceret i dag, i short form format. Og det er ikke gået ubemærket hen – og heller ikke altid på den positive facon. Mange undersøgelser og eksperter peget eksempelvis på, at dette er direkte usundt, fordi det har til formål at fastholde os i “doom scrolling”, og øge afhængigheds faktoren af de sociale medier – og før man ved af det, har man brugt 6 timer på TikTok.
Men én ting er imidlertid sikkert – og det er, at short-form formatet er guld for tech-giganterne. Jo flere videoer vi ser, jo mere data bliver der indsamlet, og jo kraftigere bliver algoritmerne. Derfor kommer vi sandsynligvis kun til at se langt mere af denne form for indhold i fremtiden.
Med de korte formater kan tech-giganterne appellere direkte til vores instant-gratification, og sørge for at give os det dopamin kick der skal til, for at vi bliver ved med at scrolle på platformen. Samtidig giver de korte formater også plads til flere influencers, hvilket også er med til at drive væksten på platformen.
Brugervalgte, lukkede grupper
En interessant tendens der har vist sig er, at mange brugere er begyndt at trække sig væk fra de store, åbne sociale medier, og i stedet færdes i nogle mindre, lukkede grupper som de selv vælger. Dette er blandt andet ét af de store selling points ved medier som Discord og Telegram, og er en måde for brugerne at samle de ting de gerne vil læse om eller kommunikere om, i én samlet, relevant gruppe.
Når man tænker på, hvor få ting man eksempelvis skriver på sin – eller andres – facebook-væg, men i stedet er rykket ind i mindre grupper, giver dette meget god mening, og det virker ikke umiddelbart til at denne tendens kommer til at aftage lige foreløbig. Og der er både fordele og ulemper ved dette.
Fordelen er, at folk lettere kan få adgang til det indhold de har lyst til, men ulempen er naturligvis, at man risikerer silotænkning, fordi man ikke bliver præsenteret for indhold, der måske ikke lige præcis er i gruppen.